【恒基物業代理有限公司特約︰蘇民峰雞年投資預測】蘇民峰萌退意 談退休理財之道

一向牙擦的蘇師傅,近年漸趨低調,每年訪問蘇師傅,他都會詳細道來投資心得,今年卻向記者表露沒有投資意欲,更萌生退意,「依家我好多訪問都唔做,專欄無寫,逢係問明星嘅嘢又唔答,我諗夠皮啦,唔係愈有錢就愈過癮,去到一個程度就無用。」

他由2015年開始,一星期只上班四日,每日只工作3小時,其餘時間寫書、放狗、駕車周圍去,過著半退休生活。去年他更去了125日旅行,全年三分一時間不在香港,「去到冇地方去,連以色列耶路撒冷都要去啦。巴勒斯坦周街啲人都揸住機關槍,啲人成日話香港點樣衰,我覺得唔好咁局限,要去睇下出面個世界。」

蘇師傅逍遙人生,甚至跟記者談到自己的退休理財之道。他說很多人60歲才計劃退休,但生果金只有兩千元根本不夠用,所以早在30歲時大家就要安排退休計劃,「唔係睇自己手頭有幾多錢食老本,而係睇手頭有幾多持續收入,夠唔夠每個月開支。好多人根本計錯數,本來預咗5000萬就夠退休,但食到3000萬就驚到使都唔敢使!手頭有幾多錢都唔夠退休,啲錢使得愈少就愈唔敢使,到死個陣就淨番一大舊錢未使。」

所以他一直堅持不賣舖,食老本收租,「收租就知夠唔夠使,唔夠使就死慳死抵,住細啲買多層樓再收租。」

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *