【恒基物業代理有限公司特約︰蘇民峰雞年投資預測】無殼蝸牛 上車趁早

蘇師傅投資住宅及舖位經驗豐富,即使樓價不斷飆升,但仍經常勸無殼蝸牛買樓上車,「未上樓嘅值得上,成日叫人買啲200多萬的樓,講咗咁多年,啲人唔買,200多萬升到300萬,依家升到400萬,啲人都仲唔郁,如果你唔上樓,無第一步,又邊會有第二步?」他第一個自置物業買了55萬,住了半年後轉手賣90萬,再買入165萬新樓,一路樓換樓,到現在身家過億。

「當時租一層樓都要5000蚊,供又係5000蚊,我咪當買咗層以後都唔加租嘅樓,費事成日被逼遷,而唔係成日係到諗樓價升唔升。」

去年蘇師傅都靜靜雞以4080萬元,購入跑馬地一頂樓連天台單位,雖然樓市仍未作出調整,但他認為只要到價,有能力就要買,尤其特色單位根本市場難求,「一直搵緊頂樓連天台或地下連平台嘅單位,以前睇過呢個單位,業主比人撻訂賺咗百幾萬,現在放4080萬元頂樓連天台單位算喺幾抵。」問師傅自住還是投資用?「要連租約買,依家租緊92500元,水電煤咩都唔包,幾值得投資,自己唔用咪用嚟收租。」

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *